Ledighetskoma finns det?



Denna veckan har jag bara jobbat mån & idag. Man tänker ju alltid att man ska få gjort så himla mycket när man är långledig men av någon anledning brukar jag komma in i något sorts ledighetskoma och inta få gjort hälften av allt jag tänkt.

Det var ju alla hjärtans dag i tisdags. Vi skulle inte fira på något speciellt sätt mer än att fixa lite extragod middag. Jag hade också hittat ett recept på semlor som jag tänkte testa (trattoria.se) så vi skulle få lite efterrätt också. Det var enkelt och semlorna blev fluffiga och jättegoda! Jag gjorde en halv sats och det blev typ 15 lagom stora semlor så gör man hel sats blir det antingen jättestora eller måånga.

Till ca 20 stora semlor
50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör (mjukt)
5dl mjölk
1 burk fet kesella
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
Fyllning
200 gram mandelmassa
8-9 dl vispgrädde

Värm mjölken till 37 grader.Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.Häll över mjölken och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt det rumstempererade smöret, kesellan och mjölet och blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.

Skär av ett lock på varje bulle. Jag skar ut en triangel på varje semla. Gröp ur bullen något med en gaffel. Blanda inkråmet riven mandelmassa och några matskedar grädde (eller mjölk). Rör i fyllningen tills den är slät. Vispa grädden och spritsa den på bullarna. Lätt på locket och pudra med florsocker.

Ett annat tips är att blanda jästen med sockret innan man häller på mjölken, då 'smälter' lixom jästen och man får inte problem med klumpar som inte löser upp sig i mjölken.

Så här såg vår allahjärtansdagssemlor ut:


Jag har även virkat en hel del (bilder kommer). Har blivit helt såld på detta hantverk och har hittat massa grejer jag vill göra så om ni kikar in här med jämna mellanrum lär det dyka upp bilder på mina kreationer.

Ha en bra helg alla!
Puss & Kram



Kommentarer
Postat av: Senka

Skrivet 2012-06-01 Klockan 12:17:16
Hej,



Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".



Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!



Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på Hittarecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen



Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!



Med vänliga hälsningar,



Senka

[email protected]

URL: http://www.hittarecept.se


Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se