Fastkörd

I förrgår gick det kasst med pluggandet! Vi körde verkligen tokfast på en uppgift och sen kunde vi inte riktigt släppa den så det var lite tungt, går ju oftast bra för oss så vi är inte riktigt vana vid sådana här motgångar ;) Hoppas vi hittar någon lösning innan det är dags att skicka in uppgiften.
Har gått in på nästa kurs nu (redovisning 2) för att inte repetera sönder oss inför provet i redovisning 1 på onsdag och så att vi förhoppningsvis kan vara lite lediga i jul.
Igår efter att vi pluggat klart åkte vi på julmarknad i Rönnås lada. Var mysigt men superkallt! Kom till och med några snöflingor.
Idag är vi lediga och jag ska till Bjurum och jobba när klockan blivit såpass mycket att jag tror att mor och far kommit upp. Sen blir det nog till att adventspynta lite, tänkte jag skulle fått gjort en dörrkrans också och få upp belysningen vid ytterdörren.
 
Såhär såg det ut igår när Pierre åkte till jobbet igår
I fullmånens sken...
 
Har fått mina bokashihinkar nu men kom på att jag glömde köpa påsar att ha i. Ska ju vara sådana man kan kompostera så jag ska försöka lösa det nu så jag kan komma igång och använda dem. Ska också försöka få svar på vad det är för fel på vår tassimo som inte vill tömma mjölkbehållaren ordentligt när vi gör chai. Försökte rengöra den igår men det verkade inte som om det hjälpte...
 
Trevlig helg på er!

Adventspyssel

I torsdags var jag Karro och Sara på advetspyssel på Blomsterlandet. Då får man komma dit efter att butiken stänger och göra  sina egna dekorationer. Jag gjorde två 'planteringar' där en utav dem var en som jag tänkte ha adventsljus i. Hittade dock inga ljus i rätt storlek så den blev lixom bara halvfärdig. På ge-Käs hittade jag dock ljus som passade perfekt och nu ser den ur precis som jag tänkte mig när jag började!!
 
Hittade även ett hjärta bland mina pysselgrejer som jag klädde med mossa och dekorerade
Mossan var jag Sara och Mia ute och plockade i måndags morgon innan vi drog igång med plugandet. De visste ett ställe där det växte lummer och då passade vi på att plocka mossa också. Vi diskuterade om någon visste om lummern var fridlyst, det är den, men jag har kikat på det och det står att man inte får plocka och sälja och det ska vi ju inte göra. Var bara cypresslummer som man inte fick plocka alls och det var inte den sorten som växte där vi var (som tur var)...
 
I söndags var det dags för Jossans bakluckeloppis.
Vädret var inte det bästa men vi var några tappra som ställde upp och jag tror att hon fick in ca 1700kr till sitt PROJEKT plus att jag lämnade två kartonger på antikloppisen i gamla affären så jag är helnöjd! Lät även som om hon tänkte ha en till fråmåt våren så det är bara att börja lägga undan saker till den nu.
 
Har också fått beställt min bokashi.
För er som inte vet är det en ny, lite annorlunda sorts kompostering som Karro introducerade mig för. Den är baserad på microorganismer och fungerar inte som en vanlig kompost utan genom en jäsningsprocess. Du samlar allt kompostmaterial i en tätslutande hink och strör över ett speciellt bokashiströ (mikroorganismer och vetekli). När hinken är full sätter man undan den i ett par veckor så att jäsningen kommer igång. Efter det blandar man upp resterna med vanlig jord  och efter ytterligare ett par veckor är den färdig att plantera i. 
Vi (eller mest jag) har själva inte testat hela processen än, har en hink som står på jäsning nu, som snart ska ner i jorden, så allt kan jag inte utvärdera än men den största skillanden är ju att man får sjukt mycket mindre sopor! Vi som sorterar pappersförpackningar, plast och metall får nästan ingenting kvar och framförallt luktar soporna inte illa eftersom man inte slänger någon mat. Visst det luktar lite när du ska tömma ner matresterna i hinken men det luktar inte illa på samma sätt som kompost gör plus att det bara görs varannan, var tredje dag för vår del. Den varianten jag beställt (den på bilden) har även en kran i botten där man får ut överskottsvätskan, som fungerar som supernäring för dina växter.
All info om BOKASHI hittar ni HÄR.
Jag har haft lite kontakt med dem som säljer bokashi så om det är så att ni är intresserade kan jag göra en beställning åt er (finns så man kan beställa på deras hemsida också om man hellre vill göra det själv).
 
Nu är det dags att kliva upp och äta frukost innan Sara kommer för sista spurten på veckans plugg. Ikväll blir det julmarknad på Wapnö!

Ny telefon!

I torsdags fick jag meddelande att min telefon kommit. Lämpligt nog hade vi pluggat klart för veckan så jag behövde inte oroa mig för att jag skulle försaka plugget. Glad i hågen åkte jag och hämtade den och drog igång den. Skulle bara göra ett simkortsbyte så jag fick över mitt nummer till det nya simkortet så skulle det vara fixt och färdigt. Tror ni det funkade?? NOPE!
Efter många om och men slutade det med att jag var tvungen att gå in i en butik (läs jag skickade Karro), få ett nytt sim som de aktiverade och sen fungerade det äntligen. Så igår telefonnördade jag en hel del...
 
Idag blir det en sväng till stan och sen ska vi ut till Bjurum. Jag ska förbereda inför loppisen på söndag och Pierre ska försöka få någon ordning på de saker han hade i den röda bussen som lixom bara hamnade därute när den såldes....
Jossan ska åka till Gambia och har kontakt med ett projekt där som hon vill samla in pengar till. Tyckte det var en toppenidé som jag såklart vill bidra till och eftersom jag har en hel del saker kvar sedan sist vi var iväg och sålde ska jag göra ett försöka att bli av med resten!
Vi kommer hålla till bakom valen (det är skyltat från team sportia) mellan 11-14 och jag tycker att ni ska komma dit och ta en kik eller såklart sälja för den som vill det. Det kostar 50:-/bil och sedan kan även den som vill skänka det man får in från försäljningen eller en del av det.
Mer info om projektet finns HÄR.
 
Igår lagade vi så god och enkel mat, currykyckling och ris, att jag bara måste dela med mig av receptet (tack Sara!).
 
Currykyckling (till 4 pers ca)
 
1 kg kycklingfilé
3 dl grädde
 
Blanda:
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk curry
1 tsk franska örter eller italiensk salladskrydda
1 ½ dl chilisås
1 vitlöksklyfta
lite basilika
 
Skär kycklingen i bitar och lägg i en ugnssäker form.
Blanda ihop kryddgojjan med kycklingen (detta kan med fördel göras några timmar eller dagen innan)
Tillaga i ugnen på 200 grader i 20-30 min.
Häll över grädden och sätt in i ugnen ytterligare 10 min.
 
Servera med ris och sallad.
 
Supergott och superenkelt!
 
Nu är det dags att ta tag i dagen och slite Pierre från tv-spelet! ;)

Effektiv som få!

Idag har jag pluggat och bakat och fixat mat och tränat. Ganska effektivt va? Jag är iaf nöjd =)
Ska ha symöte här i morgon så jag har gjort ett nytt försök på den nyttiga kladdkakan med lite förändringar. Ska försöka komma ihåg att ta en bild så jag kan visa er när det är dags för servering. Ska baka en annan sorts kaka i morn innan de kommer också är tanken. 
 
Helgen var lugn. Vi satte på vinterdäcken på bilarna. Jag och Hannah var på loppisrunda i lördags och jag fyndade två vinställ som just nu står på tork i Bjurum efter att ha blivit spraymålade. Hittade ett cerise tyg också som jag ska försöka göra något roligt av. 
I går var vi med Henke Ida och Isabell ute i Bua och promenerade en sväng
Vädret var inte ultimat men vi fick iaf frisk luft. Efteråt blev det en jättegod söndagsgryta som Ida lagat åt oss plus glass och körsbär till efterrätt. Tack för det!
 
Har lite strul med plugget eftersom problemboken vi ska ha i kursen vi läser nu inte kommit ut ännu. Först skulle den släppas den 3 nov men nu var det framskjutet till v46. Skolan sa att vi kunde beställa den äldre upplagan i stället men den har utgått och det är skitsvårt att få tag i den begagnad, vi har sökt med ljus och lykta både på blocket och tradera men de få som finns ute säljs direkt. Lite knölig sits eftersom kursen nästan är mer baserad på problemboken än textboken. Hoppas vi får någon lösning på det snart...
 
Skickar med er en artickel om magen HÄR också

'Nyttig' kladdkaka

I morse körde jag Pierre till jobbet eftersom han ska ha jobbilden hem. När jag kom hem tog jag tag i att rita av och klippa ut mönster från BURDA-tidningar jag lånat av Karro. Hittade iaf två mönster som jag ska göra. Som plus på det fick jag även veta att jag ska få lite t-shirts av Emma så nu har jag snart lite material att jobba med ocskå! Fick lite idéer igår innan jag somnade, hoppas nu att det blir bra i verkligheten också och inte bara i tanken...
 
Igår var Helene Emma och Lynn här och fikade. Passade på att testa en ny 'nyttigare' kladdkaka med kesella i stället för socker. Har haft recepetet, som jag hittade i en MåBra-tidning, ganska länge men inte fått tummen ur att testa det.
För er som vill testa kommer receptet här:
 
Kladdkaka med chili och kesella
 
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 torkad söndersmulad piri piri eller 1 tsk anchochilipulver eller liknande
250 gram kesella
 
Serveras med matlagningsyoghurt eller creme fraiche och bär/frukt.
 
Smörj en form (ca 21 cm i diameter)
Rör ihop ägg och socker
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och chili och rör ner i äggsmeten
Tillsätt kesellan och rör till en jämn smet
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 200 grader i 15-20 min
 
Nu till mitt betyg.
Jag tyckte kakan var väldigt god. Inte samma konsistens som min 'traditionella' kladdkakor men som sagt god. Fördelen är att den är väldigt mäktig så man äter inte så mycket som man (läs jag) gör av den vanliga. 
Jag använde chilipulver som jag hade hemma men blev lite besviken eftersom det inte gav någon smak alls... Nästa gång ska jag prova med chilipeppar och hoppas det blir lite mer hetta. Serverade med turkisk yoghurt men tyckte att det blev lite för syrlig smak så nästa gång ska jag testa med creme fraiche. 
Jag kommer definitivt fortsätta experimentera med detta receptet för att hitta den smak jag vill ha.
 
Har även delat ut de första julklapparna:
Gjorde egna små askar av papper jag hade hemma i stället för att slå in dem. Beskrivning hittade jag på skapligtenkelt.se och de var superenkla att göra. Nästa gång ska jag försöka göra utan att få vecken uppepå.
 
Emmas
 
Helenes är en fyrkantig stav där jag stansat in barnens namn på de andra tre sidorna
 
Nu ska jag ta tag i tvätten och kanske ta mig en promenad, om det inte börjar regna igen...
 
 Trevlig helg alla!

RSS 2.0